BMW

Magas fokon automatizált és robotizált autógyártási folyamatok és további innovatív megoldások és érdekességek

 

A HGC Akadémia tematikus szakmai utjain a résztvevő szakemberek a gyártói környezetben ismerkedhetnek meg az alkalmazott robottechnológiai megoldásokkal.  A Müncheni tematikus szakmai út részeként a BMW legnagyobb gyárban szerezhettek szakmai tapasztalatokat.

Az autógyártás gondosan megtervezett, komplex előállítási-, megmunkálási- és összeszerelési munkamodulok óriás volumenű folyamata, amely értékes adatok millióinak kontrollált alkalmazását igényli. Nemzetközi gyártási hálózata számos létesítményében a BMW Group intelligens adatelemzési rendszert (Smart Data Analytics) működtet, hogy az egyes információkat önállóan, részegységenként és összességében is minden eddiginél hatékonyabban diagnosztizálhassa és hasznosíthassa.

BMW gyár – gyártósori folyamatok és műveletek:

 

Az intelligens adatelemzési rendszer szisztematikus felépítésének köszönhetően a tömegtermelés folyamata precízebbé, gördülékenyebbé és üzembiztosabbá vált, miközben a gyártási- és logisztikai eljárásrend is minőségbeli ugráson ment keresztül. A tömegtermelési munkamodulok adatelemzési rendszerének fejlesztése a tömegtermelésben kínált modellek teljes legyártásának idejét és a járulékos költségeket is csökkenti. Az intelligens adatelemzési rendszert a BMW Group nem csupán európai és egyesült államokbeli termelési központjában, de nemzetközi gyártási hálózata számos regionális létesítményében is bevezette, így a vállalatcsoport minden korábbinál rugalmasabb tömegtermelési szisztémája az eddigi legszélesebb innovációs tárházzal bővült.
 

BMW gyár – gyártósori folyamatok és műveletek:

 

Az intelligens adatelemzés lehetőségei nemzetközi gyártási hálózatuk minden területén új mércét állítanak. Azáltal, hogy munkatársak több évtizedes szakmai tapasztalata a tömeges adatok hatékony kezelésével elérhetővé vált az új megoldásokkal egyesítve, minden korábbinál pontosabb gyártási előrejelzéseket készíthetnek és a proaktív folyamat-optimalizálás is lehetővé vált. Mindez nemzetközi gyártási hálózat egyre intenzívebb fejlesztését vetíti előre, amely tömegtermelési stratégia egyik meghatározó alappillére

A tömegtermelés során alkalmazott gyártási technológiák különféle szenzorjai által előállított adatokat, illetve a nemzetközi hálózat gyártási- és logisztikai eljárásrendjét koordináló hatalmas mennyiségű adatot a BMW Group feltörés-biztos platformon futtatott, belső hálózata fogja össze, amely így gyors és könnyed adatcsere-lehetőséget biztosít az egyes munkamodulokat vezérlő alrendszerek között. Mint ilyen, az intelligens adatelemzési rendszer messze túlmutat a tömegtermelésben alkalmazott korábbi adatelemző módszerek kvalitásain. Az új technológia innovációi nem csupán működési sebességükben hoztak áttörést, de felhőalapú adattárolási megoldásaikkal, intelligens szenzorjaikkal és az adatok nagy mennyiségű, tömeges kezelésével a gyártási folyamatok összetettségét és járulékos költségeiket is módszeresen csökkentették.

BMW gyár – minőségellenőrzés:

 

Az egyes karosszériaelemek történetének követési lehetőségét a gyártási algoritmusok optimalizálása érdekében a BMW Group későbbi munkamoduljai is maradéktalanul kihasználják, így például a kész karosszéria még keskenyebb hézagokat, a külső felületek pedig minden korábbinál egységesebb fényezést kaphatnak. Az intelligens adatelemzési rendszer egyik legnagyobb előnye azonban, hogy jelentősen csökkenti a gyártás során leselejtezett acél elemek mennyiségét, még jobban kihasználja az acéltekercsek paramétereit és optimálisabb működése révén minimalizálja a hibás alkatrészek nyomán fellépő megakadásokat. Az intelligens adatelemzési rendszer a tömegtermelési folyamat nagymértékben automatizált munkamoduljaiban alkalmazott gépek és berendezések rendkívül pontos élettartam-előrejelzését és a karbantartási ciklus precíz kiszámíthatóságát is lehetővé tette.

 

Az esetleges meghibásodások kockázatának tökéletes előzetes feltérképezése nagymértékben segíti a be nem tervezett rendszerleállások elkerülését. Az intelligens adatelemzési rendszer előrejelzéseinek köszönhetően a karbantartást végző személyzet időben felkészülhet az egyes munkamodulok szervizelésére, amely így a lehető legrövidebb leállást eredményezi. Ez a fajta úgynevezett „prediktív karbantartás” azonban a valós termelési-, szenzor- és folyamatadatok nagy mennyiségű, komplex elemzését igényli: az egyes információcsomagok célzott diagnosztizálása lehetővé teszi, hogy a rendszer pontosan megjósolja a kopott alkatrészek ideális csereidejét. Ha a csere túlkésőn történik, nő a be nem tervezett rendszerleállások kockázata, ha pedig túl korán, értékes anyagok vésznek kárba. A nagy mennyiségű releváns adatok ismerete hiányában a karbantartás mindeddig biztonsági időintervallumokon belül történt, a váratlan rendszerleállások elkerülése azonban még így sem garantált. A gyártási adatok tömeges elemzésére támaszkodó „prediktív karbantartás” a BMW Group számos karosszériaelem-előállító és karosszéria-összeszerelő munkamoduljában előre kiszámítja a robotok főbb alkatrészeinek kopási ciklusát, az egyes eszközök idő előtti meghibásodását vagy minőségbéli romlását pedig intelligens szenzorok figyelik. Az intelligens adatelemzési rendszer átfogó szenzorhálózata a tömegtermelési folyamat irányítását végző elektromos vezérlőmodulok megbízhatóságát is felügyeli, az emelőszerkezetektől egészen a forgató robotokig. A szervizelés szükséges részleteit a karbantartást végző személyzet a szenzoradatok elemzése után kapja meg. A „prediktív karbantartás” megbízható működését egyértelmű értékelések igazolják.

BMW gyár – gyártóhelyi személyi közlekedés:
Magyarország Kormánya - Európai Regionális Fejlesztési Alap - Széchenyi 2020
Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.